Endodonti (Kanal Tedavisi)
Buradasınız: Anasayfa / Tedavilerimiz
Endodonti (Kanal Tedavisi)
Endodonti (Kanal Tedavisi)

Kanal tedavisi, diş ağrısını hafifletmek ve dişlerinizi kurtarmak için önemli bir prosedürdür. Diş köklerinde iltihap veya enfeksiyon olduğunda hastalar tipik olarak ciddi bir ağrı duyar. Pulpa, periodontal hastalık nedeniyle veya travmatik bir yaralanma sonucu hasar görebilir. Bununla birlikte, pulpa hasarının en yaygın nedenleri, pulpayı enfeksiyonu uyaran bakterilere maruz bırakan yaygın çürüme veya kırılmadır.

Kronik endodontik enfeksiyonlar genellikle ağrısız olmakla birlikte, akut enfeksiyonlar hafif ile dayanılmaz arasında değişen ağrılarla kendini gösterebilir. Bu, çiğneme ve ısırma sırasında, sıcak veya soğuk yiyecek/içecekler gibi bir dizi faktör tarafından tetiklenebilir veya herhangi bir teşvik olmaksızın ağrılı olabilir.

Çoğu endodontik tedavi, normalde ağızda bulunan bakterilerden kaynaklanan pulpa veya "kök kanalı" enfeksiyonu nedeniyle gereklidir, ancak endodontik tedavi ihtiyacının başka yaygın nedenleri vardır:

  • Pulpayı açığa çıkaran diş çürüğü
  • Pulpanın nekrozuna neden olan kötü yapılmış veya eski diş tedavileri 
  • Kötü şekilde kırılmış bir dişe post ve kuron yapımına yardımcı olarak
  • Tıbbi nedenlerin diş çekmeyi imkânsız kıldığı durumlarda
  • Sıcak ve soğuk elementlere şiddetli hassasiyet
  • Yüzü veya çeneyi şişiren diş kaynaklı iltihaplanmalarda
Endodontik tedavi nasıl yapılır?

Endodontik tedavi sırasında hasarlı veya enfekte olmuş pulpa çıkarılır. Dişin iç kısmı dikkatlice temizlendikten ve şekillendirildikten sonra bu boşluk doldurulur ve kapatılır. Bir kök kanalını takiben, diş hekiminiz onu korumak ve tam işlevine kavuşturmak için bir kron veya başka bir restorasyon yerleştirecektir.

Dişin çiğneme yüzeyinden dişin pulpa odasına ve kök kanallarına erişim sağlayan küçük bir açıklık açılır. Kanalların uzunluğu belirlendikten sonra küçük aletler ve dezenfektanlarla büyütülür ve temizlenir. Kanal boşluğunu guta-perka adı verilen bir malzeme ile doldurur ve kapatır. Daha sonra erişim açıklığına geçici bir dolgu yerleştirilir.

Diş kanallarını genişletmek, şekillendirmek ve kök ucuna mükemmel ulaşmak için çok gelişmiş apex locatorlı cihazlar kullanılmaktadır. Bu cihazlar sayesinde kanal tedaviler yüzde yüze yakın oranlarda başarılı olmaktadır. Ve yine bu cihazlar sayesinde hastalarımızdan defalarca aldığımız röntgen çekimine gerek kalmamaktadır.

Bir diş, kanal tedavisine yanıt vermediğinde endodontik cerrahi gerekebilir. Bu işleme apikektomi veya kök ucu rezeksiyon ameliyatı denir. Lokal anesteziden sonra diş hekimi, dişe yakın diş etinde küçük bir kesi yapar ve kökü çevreleyen iltihaplı veya enfekte dokuyu çıkarır. Kökün ucu da çıkarılır ve bu bölge uygun lazer modu ile tamamen enfeksiyondan arındırılır. Kanalı kapatmak için küçük bir dolgu yerleştirilir. Diş etleri daha sonra yerine dikilir ve iltihabı azaltmaya yardımcı olmak için bir buz torbası uygulanır.

Randevu İçin Bizi Arayın