Ortodonti
Buradasınız: Anasayfa / Tedavilerimiz
Ortodonti
Ortodonti

Ortodonti çapraşık dişlerin düzeltilmesi, diş, çene ve yüzdeki uyumsuzlukların giderilmesi ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Ortodontistler (ortodonti uzmanı) çene kemiğinizin ve dişlerinizin doğru yerde ve doğru konumda yerleşmesini sağlar. Dişlerdeki çapraşıklıkların düzeltilmesi ile önemli bir estetik kazanım sağlandığı gibi, ağız ve diş sağlığına da pek çok katkıda bulunulur. Çapraşıklıkların giderilmesi ile bu bölgelerin daha kolay ve etkili temizlenmesi sağlanır, böylece çürük ve diş eti hastalıklarının önüne geçilmiş olur. Ayrıca dişlerin ve çenelerin birbiriyle kapanışları düzeleceği için daha sağlıklı çiğneme fonksiyonu kazanılmış olur. Çocuğunuz yaklaşık olarak 7 yaşına gelince, bir ortodonti uzmanı tarafından böyle bir tedaviye ihtiyacının olup olmadığının belirlenmesi gerekmektedir.

Tedaviler:

1. Sabit Ortodontik Apareyler: Diş üzerine yapıştırılan braketler ile yapılan tedavi seklidir. Braketler metal ya da porselenden olabilir. Diş rengindeki porselen braketler estetik olarak hiçbir rahatsızlık vermezler.

2. Hareketli Ortodontik Apareyler: Hastanın kendisinin takıp çıkarabildiği apareylerdir. Daha basit vakalarda uygulanırlar.

3. Çene Ortopedisi: Alt ve üst çenenin birbirine göre bozulan ilişkilerini küçük yaşlarda yüze takılan özel apareylerle düzeltmeyi amaç edinen bir ortodonti alanıdır. Çoğu zaman ortopedik tedavi (çenelerin uyumu sağlanır) ve ortodontik tedavi (dişlerin kapanış uyumu sağlanır) birlikte yürütülür.

4. Ortognatik Cerrahi: Ortodontik veya ortopedik tedavi ile düzeltilemeyecek durumlarda ortognatik cerrahiye başvurulur. Çene ve yüzde oluşan bozukluklar doğuştan ya da kaza ve hastalıklara bağlı olarak sonradan ortaya çıkabilmektedir. Çenelerin birbirine ve yüze göre uyumsuzluğu hastalarda hem estetik hem de fonksiyonel rahatsızlıklara yol açmaktadır. Gelişen üstün teknoloji ve cerrahi teknikler ile bu bozuklukların düzeltilmesi sağlanabilmektedir.

5. Invisalign: Bazı basit vakalarda braket kullanmadan, şeffaf kalıpların kullanımıyla çapraşıklıklar artık düzeltilebilmektedir. İki haftada bir değiştirilecek olan hastaya özel bu kalıpları günde yaklaşık olarak 20 saat takmak gerekmektedir. Her tedavi ortalama 60 çift (alt-üst çene) farklı düzeltici kalıp gerektirmektedir. Tedavi süresi braketlerle yapılan tedavi süresine yakındır. Vakaya göre 6 ay ile 24 ay arasında değişir.

6. Şeffaf Plak: Metal veya şeffaf diş teli çeşitli sebeplerden dolayı dişlerde dizilim bozukluklarını tedavi eden araçlardır. Bu bozukluğu ortadan kaldırmak için diş hekimleri veya ortodontistler aşağıda bulunan alternatif tedavi yöntemleri uygulamaktadırlar. Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte çok ileri metal veya şeffaf diş teli geliştirildiği gibi kişiye özgü üretilen şeffaf plakları ile hiç şeffaf diş teli kullanmadan ortodontik tedavi olmak mümkün olmaktadır.

Şeffaf Plakların ve Şeffaf Diş Tellerinin Birbirlerine Karşı Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Diş çarpıklıklarını düzeltme tedavisinde uygulanan yeni teknoloji şeffaf plak sayesinde, şeffaf diş teli kullanmanıza gerek kalmadan tamamen şeffaf plaklar aracılığı ile dişlerinizi olması gereken ideal pozisyona getirebilir ve düzgün, sağlıklı dişlere sahip olabilirsiniz.

Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?

Ortodonti dünyasında yaşanan teknolojik bir devrim olarak nitelendirilen şeffaf plak ile dişlerin estetik kaygı yaratmadan düzeltilmesini sağlayan ve aynı zamanda dijital ortamda dişlerinizin nasıl bir yapıya sahip olacağını anlık olarak gösterebilen bir programa sahip ortodontik tedavi yöntemidir.

Neden Şeffaf Diş Teli Değil de Şeffaf Plak?
  • Şeffaf plaklar dışarıdan bakıldığında fark edilemezler. En yakınlarınız bile (arkadaşlarınız, aileniz) fark etmekte zorlanacaklardır.
  • İstenildiği zaman takıp çıkarma imkânı bulunmaktadır.
  • Ağrısız tedavi yöntemidir. Metal tellerinde sıkça karşılaşılan ağrı, sızı ve acı hisleri ile kesinlikle karşılaşılmaz.
  • Metal veya şeffaf diş teli gibi estetiksel bir kaygı yaşanmaz. Aile, iş ve sosyal yaşantınıza hiçbir kaygı duymadan devam edebilirsiniz. Özellikle çocukların ve gençlerin diş çarpıklığı tedavilerinde yaşadıkları psikolojik sorunların önüne geçmektedir.
  • Ağız kokusu, damağa telin batması, diş fırçalama da yaşanan bütün sıkıntıları çözen bir tedavi yöntemidir. Sesinize ve konuşmanıza etki etmez.
  • Tedavinizin daha hızlı tamamlanmasını sağlar.
  • Metal veya şeffaf diş teli kullanabilecek yaşta herkese uygulanabilmektedir.
  • Metal veya şeffaf diş teli tedavisine göre zaman açısından aynı sürede, fiyat açısından ise yakın fiyatlarda bu teknolojik tedavi yöntemine sahip olma şansınız bulunmaktadır.

Ortodontik tedavi sırasında dişler nasıl hareket eder?

Diş üzerine braket ve tellerle bir kuvvet uygulanır. Böylece kuvvetin yönünde bir hareket oluşur. Hareket eden dişin önünde geçici bir süre için kemik dokusunda bir yıkım olur, hareketin aksi yönünde ise yeni kemik dokusu yapılır. Böylece yeni yerlerini alan dişler, yeni bir kemik yuvasına da otururlar.

Ortodontik problemlerin nedenleri nelerdir?
  1. Beslenme Bozuklukları 
  2. Ağızdan Nefes Alma
  3. Parmak Emme
  4. Yalancı Emzik
  5. Yatış Şekli
  6. Diş sıkma, tırnak yeme, kalem ısırma, vb.
  7. Süt dişlerinin erken kaybı
  8. Hormonal düzensizlikler

 

Yetişkinlerde Ortodonti

Ortodontik tedavi için yaş sınırlaması yoktur. Dişleri çevreleyen kemikleri sağlıklı olan herkese ortodontik tedavi uygulanabilir. Ayrıca artık braketler diş renginde porselenden yapılmaktadır. Böylece braketlerinizi kolay kolay kimse fark edemez. Tedavi, hastanın problemi ve yaşına göre 3 ay ile 30 ay arasında sürer.

Neden Ortodonti?

Çapraşık dişlerle ağız hijyeni sağlamak daha güçtür ve bu yüzden diş eti rahatsızlıkları ve çürükler daha kolay oluşur. Çapraşıklıkta ve eklem ilişkisi bozuk olduğunda çiğneme tam yapılamaz sindirim sisteminde birtakım problemler baslar. Alt ve üst dişlerin birbiriyle tam uyumlu olmadığı durumlarda, çene eklemine veya tek bir dişe fazla yük gelerek ağrılı ve tedavisi zor problemlere yol açabilir. Estetik olarak özellikle bazı vakalarda inanılmaz değişiklikler yaratılabilir. Ortodontik braketler gülüşünüzü düzenlemek ve sağlığınıza kavuşmak için en iyi seçeneklerden biridir.

Ortodontik tedaviniz sırasında dikkat etmeniz gerekenler:
  • Braketler yiyecek ve bakteri plağının kolayca toplanmasına sebep olurlar. Bu yüzden ağız bakımı büyük önem taşır. Orta yumuşaklıkta bir fırça kullanmak gerekir. Özel ortodontik fırçaların kullanılması da yararlı olur.
  • Superfloss diş ipi kullanmak hijyenin tam sağlanması açısından büyük önem taşır.
  • Ağız hijyeninizi sağlamak için size yardımcı olacak diğer bir yardımcı materyal ise interdental fırçadır.
  • Ayrıca ağız gargaraları fırça ve diş ipinin yanında yardımcı olarak kullanılabilir, ama unutmayın ki asla fırça ve ipin görevini göremezler.
    • Elma, havuç gibi sert yiyecekler bıçakla kesilerek yenmelidir. Yoksa braketlerin kırılmasına neden olabilirler.
    • Özellikle kabuklu ve sert çerezler braketlerin kırılmasına sebep olabileceği için bunların tüketilmesinden kaçınılmalıdır.
    • Karamel gibi yapışkan yiyecekler braketlere yapışıp hem çürümelere hem de braketlerin kırılmasına neden olabilir.
    • Bu dönemde diş eti sağlığınız açısından rutin kontrolleriniz büyük önem taşımaktadır.

Randevu İçin Bizi Arayın