Düzenli diş muayeneleri, koruyucu sağlık hizmetlerinin kritik bir parçasıdır. Diş muayenesi sırasında diş hekimi çürük ve diş eti hastalığı olup olmadığını kontrol edecektir. Ayrıca gülüşünüzü estetik olarak değerlendirecek ve ağız içi problemleriniz konusunda detaylı incelemeler yapacaktır. Ayrıca diğer oral problemler geliştirme riskiniz değerlendirilir ve yüzünüzü, boynunuzu ve ağzınızı anormallikler için kontrol edilir. Diş muayenesi ayrıca diş röntgenlerini (radyografiler) veya diğer teşhis prosedürlerini içerebilir.
Diş hekiminiz diyet ve ağız hijyeni alışkanlıklarınızı tartışabilir ve uygun fırçalama ve diş ipi kullanma tekniklerini gösterebilir. Diğer konular, ağız sağlığını etkileyebilecek yaşam tarzı faktörlerini ve dişlerinizdeki olası kozmetik iyileştirmeleri içerebilir.
Neden yapılır?
Düzenli diş muayeneleri sadece ağız sağlığınızı değil, aynı zamanda genel sağlığınızı da korumaya yardımcı olur. Örneğin, romatoid artrit, lupus ve diyabet gibi bazı sistemik hastalıkların belirti ve semptomları önce ağızda ortaya çıkabilir. Diş hekiminiz hastalık belirtileri bulursa, doktorunuzu görmenizi önerecektir.
Ayrıca muayene, diş hekiminize dişlerinizin bakımıyla ilgili ipuçları verme ve ağız sağlığı sorunlarını erkenden (en tedavi edilebilir olduklarında) tespit etme şansı verir.
Diş muayenesi ne zaman yapılmalı?
Türk Diş Hekimleri Birliği, yetişkinlerin diş hekimi tarafından belirlenen aralıklarla düzenli diş muayeneleri planlamasını önermektedir. İdeal olarak altı ayda bir düzenli diş muayenesi dişinizin daha uzun süre sağlıklı ve temiz kalmasına yardımcı olur.
Artık doğal dişlerinize sahip olmasanız bile, ağız sağlığınızı korumak ve protez dişlerinizin kullanışlılığını korumak için düzenli diş muayeneleri için diş hekiminizi görmeniz önemlidir.
Diş hekiminden beklentileriniz
Diş muayenesi sırasında diş hekimi:
- Genel sağlığınızı ve ağız hijyeninizi değerlendirir
- Estetik beklentilerinizi ve gülüşünüzü değerlendirir
- Diş çürümesi, kök iltihaplanmaları ve diş eti hastalığı riskinizi değerlendirir
- Diş restorasyonu veya değiştirme ihtiyacınızı değerlendirir
- Diş sıkma ve çiğneme problemleri için çene ve eklem kontrolü
- Dişlerinizdeki bakteri plakları ve taşlanmaların temizlenmesi
- Dişleriniz veya takma dişleriniz için uygun fırçalama ve temizleme tekniklerini gösterir (fırça, diş ipi, diş arası fırçası teknikleri)
- Çocuklar için florür ihtiyacınızı değerlendirir
- Diş hekiminiz elektrikli bir diş fırçası önerebilir
- Muhtemelen diş röntgeni çekin veya gerekirse diğer teşhis prosedürlerini uygular
- Diş muayenesi sırasında diş hekiminiz ayrıca sağlık sorunlarınız veya aldığınız ilaçlar hakkında sorular sorabilir ve bunların ağız sağlığınızı nasıl etkileyebileceğini tartışacaktır. Örneğin şeker hastalığınız varsa, diş eti hastalığı riskiniz artar.
Diş Röntgeni
Diş röntgeni, diş muayenesi sırasında görünmeyen sorunları teşhis etmeye yardımcı olmak için diş hekiminin ağzınızın belirli bölümlerinin ayrıntılı görüntülerini görmesini sağlar. X ışınlarına genellikle her diş hekimi ziyaretinde ihtiyaç duyulmaz ve diş hekiminiz ağız sağlığınıza ve hastalık riskinize bağlı olarak röntgen ihtiyacını sizinle görüşecektir.
Diş röntgenlerinden radyasyona maruz kalma, özellikle şu anda kullanılan dijital röntgenlerden çok düşüktür, ancak endişeleriniz varsa diş hekimi ile konuşun.
Sonuçlar
Muayenenizden sonra diş hekimi, diş çürümesi, diş eti hastalığı ve diğer ağız sağlığı sorunları riskiniz dahil ağız sağlığınızı ve ağız sağlığınızı iyileştirmek ve korumak için alabileceğiniz önleyici tedbirleri tartışacaktır. Estetik beklentilerinizi ve gülüşünüzü en güzel hale getirecek şekilde tasarlayacaktır.
Yapılması gereken işlemler eksiksiz olarak sırasıyla yapılıp ağız sağlığı ve estetik problemleri giderecektir.
İlk Ziyaret
Hastaların diş hekimini ilk ziyaretinde ağız içi muayeneleri yapılarak şikayetleri öğrenilir. Tüm problemler klinik ve radyografik olarak araştırılır. Doğru tanıyı belirlemek için birçok yardımcı yöntem vardır:
- Dijital Fotoğraflama ve Gülüş Dizaynı: Hastanın estetik beklentilerine göre gülüş dizaynı yapılarak diş eti ve diş estetiği sağlanır. Çeşitli yönlerden çekilen fotoğraflar ile smile design yapılır.
- İntraoral Kamera: Hasta ağzında teşhis ve kayıt için kolaylık sağlar. Hastalar tedaviden önce ekranda çok büyük ebatlarda çürüklerini, diş taşlarını ve ağız içi problemlerini daha iyi görürler. Böylece tedaviye daha rahat karar verirler.
- Loop Cihazı: Yapılan tüm ağız içi işlemlerin 2.5 - 3.5 - 4.0 katı gibi büyütülerek görüntülenmesini sağlar. Böylece tüm işlemler hatasızca ve kolaylıkla bitirilir.
- Digital Radyografi: Dijital radyografilerin muayenehanelere girmesiyle daha pratik ve hızlı şekilde kanıya ulaşılır. Hastaya daha az röntgen ışını vererek daha seri çekimler yapılır. Röntgen görüntüsü aynı anda bilgisayar ekranında izlenebilir, ölçümler ve kayıtlar yapılabilir.